זיהוי חרדות אצל ילדים וטיפול בהן

חרדות אצל ילדים

חרדות והתקפי חרדה אצל מבוגרים בדרך כלל ניתנים לזיהוי באמצעות תחושות מסוימות ותסמינים פיזיים מוגדרים פחות או יותר. לעומת זאת, אצל ילדים זיהוי התנהגות מעבר לנורמה עשויה להיות פחות ברורה מכמה סיבות:

1.אצל ילדים בגיל צעיר מאוד התקשורת המילולית עדיין אינה מפותחת מספיק

2.הסימפטומים אצל ילדים לא תמיד יהיו גופניים בלבד או רק גופניים ויתכנו גם התנהגויות ספציפיות שמעידות על חרדה

חשוב לזכור שלחרדה ולפחד תפקיד טבעי אצל ילדים כשהם עוזרים להם לבחון את העולם שמסביבם ולהכיר אותו. לדוגמה, תינוקות רבים עשויים להראות מצוקה כאשר נדמה להם כי ההורים נוטשים אותם (חרדת נטישה) ואילו ילדים מעט יותר מבוגרים עשויים לפחד מהחושך.

לעומת זאת, אם החרדה הופכת לעניין קבוע ומפריעה לילד לתפקד ביום יום, ייתכן ויהיה צורך בטיפול מקצועי. למשל, חרדה חברתית שגורמת לילד להסתגר בביתו ולהימנע כליל מאירועים חברתיים, לעיתים עד כדי כך שהוא מסרב ללכת לבית הספר.

הנה עוד כמה התנהגויות ספציפיות שמדגימות את העניין ועשויות להפוך לעניין קבוע ותדיר:

  • דאגנות יתר ובקשת עידוד מהורים או אנשים קרובים לעיתים קרובות
  • דאגה מאירועים מלחיצים גם שבועות או חודשים קדימה (לדוגמה, איך אני אסתדר עם ילדים אחרים בחדר בטיול השנתי בעוד חודשיים)
  • תחושה ששום דבר אינו טוב מספיק (לדוגמה, שיעורי בית או אפילו עבודה להגשה בבית הספר, חוגים וכו')
  • בדומה לסעיף הקודם, מרגיש שאינו יכול לרצות אנשים אחרים

יש להדגיש שכמו מבוגרים, גם ילדים עשויים לפתח סימפטומים גופניים או להתלונן עליהם לפני סיטואציות מלחיצות למרות שאין להם חום ובדיקה רפואית לא מראה שמשהו לא תקין, אך אין זה אומר שהכאב או התחושה הרעה כשלעצמם אינם אמיתיים.

טיפול בחרדות אצל ילדים בסיוע של פסיכולוג ילדים

קודם כל חשוב להבין שטיפול יסודי בחרדה אצל ילדים חייב לכלול גם את ההורים שיגיעו בדרך כלל לפגישות עדכון נפרדות. הורים מסוימים עשויים להגביר את החרדה מתוך ניסיון דווקא לגונן על הילד, אחרים דורשים דרישות גבוהות מאוד שמעוררות את החרדה. אך דווקא בשל כך הם חייבים להיות חלק מן התהליך.

מי שיכול לטפל בילדים הוא מי שעבר הכשרה ספציפית בטיפול בילדים. בוודאי שמעתם על פסיכולוג ילדים בחיפה, אך למעשה מדובר בכמה התמחויות שונות כגון פסיכולוגיה קלינית של הילד, פסיכולוגיה התפתחותית או פסיכולוגיה חינוכית.

בכל מקרה, טיפול בחרדות אצל ילדים יכול להתבצע באמצעות פסיכותרפיה (באופן דומה לטיפול אצל מבוגרים), טיפול באומנות או טכניקות לטיפול ממוקד וקצר מועד (לתקופה של מספר חודשים לכל היותר) כגון CBT. מרכז CBT שמה דגש על עיצוב מחדש של דפוסי החשיבה ובסופו של דבר מתרגלים התנהגויות שמפחיתות את החרדה.

כל השיטות האלו יעילות, אך הניסיון של בעל המקצוע ובמיוחד הגישה שלו כלפי ילדכם והחיבור שנוצר עימו הם ללא ספק הפרמטר החשוב ביותר.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *