התקפי חרדה – מתי צריך טיפול

התקף חרדה איך מטפלים

התקף חרדה היא תופעה לא נעימה שעשויה לקרות לכל אחד מאיתנו. ההתקף מתבטא בעוצמה חזקה מאוד של פחד, אך לא בעקבות סיבה חיצונית ספציפית שניתן לקשר אותו אליה.

אצל לא מעט אנשים התקף חרדה מתבטא בעיקר בגוף. לדוגמה, הם עשויים להרגיש סחרחורת, בחילות, להזיע, לנשום מהיר או פשוט להרגיש שהגוף שלהם נחלש פתאום.

מסיבה זו, אנשים רבים חווים התקף חרדה כחוויה בלתי נעימה אפילו יותר, במיוחד אם הם לא התמודדו איתה קודם לכן. אם ההתקף הוא קיצוני במיוחד, הם אף עשויים להרגיש על סף מוות וחלקם אף יפנו לחפש סיבות רפואיות.

אם לא מתגלה סיבה רפואית להתקף החרדה והוא אינו חוזר על עצמו בתדירות גבוהה, מרבית הסיכויים שלא מדובר בסיבה רפואית פיזיולוגית.

התקף חרדה מול התקף פאניקה

כאשר התקף החרדה חוזר על עצמו או כאשר הפחד מפני התקף החרדה הופך בעצמו לקיצוני, נהוג להתייחס אל ההתקפים כהתקפי פאניקה. המילה פאניקה אולי יוצרת אצל חלק מאיתנו קונוטציה "לא רצינית", אבל עבור מי שסובל מהתקפים שכאלו מדובר בעניין שאסור להקל בו ראש.

לדוגמה, אנשים אלו עשויים לעשות כמעט הכול כדי להימנע מהתקף הפאניקה הבא, כולל הימנעות מסיטואציות חברתיות מסוימות, ניסיונות מוגזמים להסחת דעת (שתיית מים מרובה, שיחות אובססיביות עם אחרים) ובאופן כללי הם מנסים לצמצם את הסיכויים להתקף הבא.

באופן פרדוקסלי, דווקא ההתנהגות הזו עשויה לקבע את הפאניקה ולשמש כטריגר להתקף הבא מכיוון שהגוף נכנס לסוג של מגננה תוך כדי שהוא מדלל את מאגרי האנרגיה שלו.

חשוב לדעת כי מרבית התקפי החרדה המתפתחים להתקפי פאניקה אינם נפוצים אצל ילדים. יחד עם זאת, ניתן בהחלט להתאים טיפולים כנגד חרדה גם לילדים באמצעות שיטות שונות, כולל שיטת ה-CBT עליה נדבר מיד.

כיצד פסיכולוג יכול לעזור בהתמודדות עם התקפי חרדה או התקפי פאניקה?

אחת מהשיטות הטובות ביותר להתמודדות עם התקפי חרדה היא באמצעות טכניקה בשם CBT אשר שמה דגש על טיפול קוגניטיבי ממוקד. ישנם מטפלים רבים בשיטת CBT, אך ממש לא יזיק אם פסיכולוג CBT בחיפה בעלי ניסיון רב שנים בטיפול פסיכולוגי ילמד את המטופל כיצד להשתמש בטכניקה.

באמצעות הטכניקה המטופל לומד כיצד לזהות את התקפי החרדה ולהיחשף לאותם גורמים מעוררי חרדה באופן הדרגתי ולא מבהיל בשיטה של חשיפה מבוקרת.

כמו כן, למרות שהמקור להתקף החרדה אינו גופני, ישנם מטפלים בשיטת CBT אשר דוגלים גם בטכניקות להרפיה גופנית לוויסות הגוף. לדוגמה, תרגול של מדיטציית קשיבות (Mindfulness) על בסיס יומי.

מכיוון שמדובר בטיפול קצר טווח, הוא יכול להיות יעיל מאוד בכל מה שקשור לעזרה ושיפור חיי המטופל כאן ועכשיו. זאת לעומת טיפול פסיכולוגי ממושך אשר לרוב אינו ממוקד מטרה ספציפית.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *