קרדיט לתמונה: ויקיפדיה
סקביאס עוברת דרך שמיכה צבאית – לא נכון!
סקביאס היא אומנם מחלת עור מדבקת ולא נעימה בכלל, אך היא עוברת רק מבני אדם לבני אדם. הקרציה שגורמת לסקביאס לא יכולה לשרוד מחוץ לגוף שלנו ליותר מיומיים. לכן, גם אם קיבלתם שמיכת סקביאס מהאפסנאות, לא סביר שתקבלו ממנה סקביאס. ובכלל, כיום הסקביאס הרבה פחות נפוצה בצבא ולא סתם ברוב הבסיסים מקפידים על היגיינה וניקיון גם בתנאים הצפופים ביותר.
אפשר להידבק מסקביאס דרך נשיקה, לחיצת יד וכו' – לא נכון!
כדי להידבק בסקביאס נדרש מגע ארוך וממושך בין אדם נגוע לאדם בריא. לדוגמה, קיום יחסי מין, חיבוק ארוך ושינה באותה מיטה או שימוש באותם המצעים.
מגע קצר כמו חיבוק רקעי או אפילו נשיקה לא יעבירו את המחלה, אלא רק במקרים קיצונים.
סקביאס עובר מעצמו – לא נכון!
אנחנו לא בדיוק בטוחים מה אנשים עם סקביאס עשו בעת העתיקה… אבל כיום כדי להיפטר מסקביאס צריך ללכת לרופא עור ולעבור אבחון. בדרך כלל ניתן להבחין בסקביאס בעין. בדרך כלל מדובר בתכשירים ומשחות שמורחים במשך כמה ימים, אך במקרים קיצונים ייתכן ויהיה צורך להשתמש בכדורים.
למרבה הצער, הגירודים בגוף יכולים להימשך עוד מספר שבועות.
כפי שכבר ציינו, גם בני המשפחה או מי ששהה עם הנדבק באותו המקום צריך לעבור את הטיפול הזה.
מרגישים את הגירודים בגוף ישר אחרי ההדבקה – לא מדויק
מערכת החיסון שלנו מגיבה להדבקה בקרצייה בשם Sarcoptes Scabiei והתגובה הזו גורמת לתחושה מציקה של גירודים בגוף. יחד עם זאת, בהדבקה ראשונית יכולים לעבור גם מספר שבועות עד שנתחיל להרגיש את התגובה של מערכת החיסון במלוא עוצמתה. דווקא בהדבקה חוזרת תחושת הגרד תגיע מהר יותר…
כדאי להרתיח את הבגדים של אדם נגוע – נכון!
קרצית הסקביאס יכולה להישאר בבגדים ומצעים של אדם נגוע למשך ימים בודדים ולכן בהחלט כדאי לכבס אותם בהרתחה או טמפרטורה כמה שיותר גבוה. יתרה מזאת, גם מי שבא במגע קרוב וממושך עם האדם הנגוע צריך לעשות זאת ולפעמיים גם לקבל טיפול תרופתי.
יש אנשים שסקביאס יכול להיות מסוכן להם יותר מאחרים – נכון!
לצערנו זה דווקא נכון. לדוגמה, מי שיש לו מחלת עור קיימת עשוי לגלות כי היא החמירה לאחר הטיפול. גם מי שיש לו מערכת חיסונית חלשה עשוי לסבול מכיוון שהגוף שלו לא יוכל להתמודד עם הקרצייה ולמנוע את ההתרבות שלה. (בדרך כלל גם ללא טיפול המערכת החיסונית שלנו מצליחה להוריד את מספר הקרציות למספר חד ספרתי).
במקרה זה (שידוע כ"סקביאס נורווגי") נדרש טיפול ממושך ובדרך כלל מדובר באשפוז מלא.
כמו כן, נשים בהיריון צריכות להיזהר כאשר הן נוטלות תרופות או תכשירים נגד סקביאס ורצוי להתייעץ עם הרופא המטפל וכמובן לשים לב לאזהרות שרשומות בעלון לצרכן.