מניעי רשלנות רפואית: גורמים פנימיים וחיצוניים של התנהגות ארגונית לא תקינה

מניעי רשלנות רפואית: גורמים פנימיים וחיצוניים של התנהגות ארגונית לא תקינה

בחוק הישראלי, רשלנות רפואית מוגדרת כמקרה שבו אדם שעוסק במשלח יד כלשהו, לא השתמש במיומנות שלו או לא נקט את מידת הזהירות הנדרשת או לא היה נבון וכשיר לפעול במסגרת תפקידו באופן שבו היה פועל בנסיבות דומות.

במסגרת תביעת רשלנות רפואית המוגשת לבית משפט בגין רופא או בית חולים כלשהו, בודק בית המשפט האם איש המקצוע שהעניק את הטיפול הרפואי פעל בצורה שבה אותו בעל תפקיד היה פועל בדיוק באותן הנסיבות, הן מבחינת מידת הזהירות שבה נקט, הן מבחינת רמת המיומנות שלו ועוד.

אם איש המקצוע לא נהג כך ואם הוכח כי בגין העובדה שלא נהג כך נגרם נזק גופני למטופל, הרי שהוא יואשם ברשלנות רפואית ויידרש לשלם פיצויים כספיים לתובע.

מה נחשב לרשלנות רפואית?

כמובן שכמו כל איש מקצוע באשר הוא, גם רופאים, אחיות או כל אדם אחר אשר שייך לצוות רפואי, יכולים לטעות. יחד עם זאת, לא כל טעות שנעשית בתחום המדובר היא אכן רשלנות רפואית. לא כל טיפול רפואי שהוצע למטופל ונכשל או מחלה אשר אובחנה בשלב מאוחר, מעידים כי אנשי המקצוע מהתחום הרפואי כשלו ברשלנות רפואית.

יחד עם זאת, ישנם לא מעט מניעים לרשלנות רפואית אשר קשורים לכשלים שונים בהתנהגות הארגונית: כך לדוגמא: רופא שכשל במתן טיפול רפואי נכון או קיבל החלטה שגויה בגין העובדה שעבד שעות רבות יותר מכפי שמותר לעבוד על פי החוק, אשפוז של חולה במחלקה שלא מתאימה למצבו הרפואי, דבר שהוביל אותו להידבקות במחלה כלשהי שמסכנת את בריאותו ועוד.

כל קבלת החלטה שגויה של רופא וכל התנהלות לקויה שנובעים כתוצאה מליקויים שונים בהתנהלות הארגונית של הגוף הרפואי, יכולים להיות עילה לרשלנות רפואית, במידה והמטופל נפגע מבחינה גופנית בגין אותה התנהלות לקויה.

היקף תופעת רשלנות רפואית בישראל

חשוב לדעת כי אין בישראל גוף רשמי אשר מדווח או מרכז מקרים של טעויות רפואיות שמתבצעות או מקרים של רשלנות רפואית אשר קורים במערכת הבריאות הפרטית או הציבורית, יחד עם זאת, עולה מדיווחים שונים בתקשורת כי יש לא מעט נפטרים בישראל מדי שנה בשנה כתוצאה מכך שנדבקו בזיהום כלשהו כאשר היו מאושפזים בבית חולים.

מלבד המקרים הללו ישנם מקרים שבהם מטופלים נפגעים מבחינה גופנית באופן משמעותי יותר או פחות בגין ניתוחים שבוצעו בצורה לא תקינה או ביצוע פעולות חודרניות בצורה רשלנית.

חשוב לדעת כי גם בתביעות רשלנות רפואית אשר ידוע לגוף הרפואי כי הן מוגשות בגין עילה מוצדקת כגון: כשל בהתנהלות הארגונית של בית החולים שהוביל לאותה הרשלנות, הרי שמרבית הפעמים לא נלקחת אחראיות והגוף הרפואי עושה את כל מה שניתן בכדי לצאת זכאי מהתביעה.

מה עושים במקרה של רשלנות רפואית?

במקרה של רשלנות רפואית, חשוב מאוד לבחור עורך דין רשלנות רפואית מקצועי ומנוסה בתחום, אשר יבחן האם יש עילה לתביעה זאת, האם אכן הרופא או הגוף הרפואי התנהלו בצורה לא תקינה באופן כלשהו וכך נגרם למטופל נזק ועוד. אם יש עילה לתביעה זאת, עורך הדין יגיש אותה ויעניק ליווי וייצוג מקצועי לתובע.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *