אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור אשר מאופיינת באי-נוחות משמעותית, מה שמוביל אנשים רבים לפנות לסוגי טיפולים שונים ומגוונים, הן במישור הרפואי-מערבי והן במישור הטיפול האלטרנטיבי. לפני קבלת טיפול, חשוב לזהות את התסמינים של המחלה ולהבין אם באמת לוקים בה.
כל מי שאי פעם לקה במחלת עור, יודעים עד כמה ניהול הסימפטומים עשוי להיות מאתגר וקשה, לעיתים ממש מתיש. בתוך כך, אטופיק דרמטיטיס, אשר נקראת בשפת העם "אסתמה של העור", היא מחלת עור אשר מאופיינת עם כמה וכמה תסמינים וסימפטומים שונים. בין התסמינים של המחלה, אפשר למצוא את חלק מהבאים:
- עור יבש, אדום ומגורה
- גירוד וכפועל יוצא מכך קשקשים או התקלפות של העור
- בליטות המגירות נוזלים כאשר נשרטות (נראות כמו שלפוחיות)
- כתמים אדומים על גבי העור או כתמים כהים
- במקרים חמורים היסדקות של העור
- עור נפוח וכואב
מה לעשות אם מופיעים תסמינים של אטופיק דרמטיטיס?
כאשר חווים תסמינים של אטופיק דרמטיטיס, הצעד הראשון הוא לפנות לרופא המשפחה לאבחון, והוא עשוי יהיה להפנות לרופא\ת עור. בהתאם לחומרה של הסימפטומים השונים שהאדם מפגין, הרופא עשוי להמליץ על קרמים או משחות מקומיות להפחתת הדלקת, לרבות משחות וקרמים הכוללים סטרואידים, מרכיבים כמו פטרולטום, סרמיד ועוד.
כמו כן, רופאים עשויים גם להציע שינויים כלליים או מדויקים יותר באורח החיים. למשל, הימנעות ממקלחות ארוכות. זאת, משום שמקלחות קצרות מאפשרות לשמר את השכבה השומנית של העור. בנוסף, בד"כ מומלץ להשתמש בסבונים עדינים וחומרי ניקוי עם כמה שפחות כימיקלים או חומצות ניקוי, מה שעשוי להוביל למצב של גרד בעור הגוף.
מה עשוי להחמיר תסמיני אטופיק דרמטיטיס?
באופן כללי, מחלת אטופיק דרמטיטיס עלולה להחמיר כאשר העור נחשף לדברים שגורמים לו לגירוי. לדוגמה: בדים או סבונים מסוימים יכולים להחמיר את המחלה אצל אנשים אלרגנים או אצל אנשים רגישי עור. כמו כן, מתח והזעה יכולים גם הם לגרום לתסמינים להחמיר.
העניין הוא, שלמרבה הצער, ישנם דברים מסוימים שקשה להימנע מהם או לשלוט בהם, כמו למשל טמפרטורות גבוהות בקיץ הישראלי. ההמלצה הכללית היא לשהות כמה שיותר במקומות עם לחות גבוהה, כמו למשל אזור מישור החוף ואזור השרון.
יש טיפולים ביתיים לתסמיני אטופיק דרמטיטיס?
עם זאת, יש כמה תרופות ביתיות שאנשים יכולים לנסות לעזור להקל על הסימפטומים של אטופיק דרמטיטיס. ברוב המקרים, "תרופות סבתא" הן לא המענה הנכון עבור טיפול בתסמינים של המחלה. עם זאת, חלק מהאנשים בוחרים להשתמש בטיפולים טבעיים כמו שימוש בשמן קוקוס, אלוורה, פרוביוטיקה וחומצות שומן אומגה 3.
בנוסף, עשוי להיות מומלץ להשתמש בתכשירים שמטרתם להגביר את לחות עור הגוף. יש לציין, חשוב להשתמש בתכשירי טיפוח ספציפיים וייעודיים אשר מיוצרים למטרה זו של הגברת לחות העור. אם מטופלים אינם בטוחים באיזה סוג תכשיר להשתמש, חשוב להתייעץ אם הרופא. זאת, משום שתכשירים מסוימים יכולים להוביל להחמרה של המצב ולאו דווקא להקלה.