אם בעבר מציאת פסיכולוג היוותה איזושהי "אות קלון" שאנשים הרגישו צורך להסתיר, הרי שכיום המציאות היא אחרת לגמרי. כאשר שוקלים למצוא פסיכולוגית או פסיכולוג ילדים, חשוב לעשות את הבדיקות הנכונות לפני שמקבלים סיוע טיפולי.
בכל הנוגע למציאת פסיכולוגים מומלצים, יש הרבה אפשרויות זמינות בימינו בשוק, כאשר חלק מהפסיכולוגים מחזיקות בסוגי הסמכות מאוניברסיטאות כאן בארץ, בעוד שפסיכולוגים אחרים לומדים את המקצוע בחו"ל. באופן כללי, חשוב לדעת שהרבה יותר קשה להשיג הסמכת פסיכולוג קליני כאן בארץ (מאשר במוסדות לימוד בחו"ל). לכן, אם נעזרים בפסיכולוגים שלמדו כאן בארץ, יש סיכוי מסוים ששירותיהם יהיו איכותיים יותר משירותי פסיכולוגים אחרים. כמו כן, חשוב לקחת בחשבון את הפקטורים הבאים:
- סוגי הסמכות – חשוב לבדוק היכן ומתי למד הפסיכולוג, היכן למד השתלמויות, סדנאות שונות ועוד.
- ה-"קליק" האנושי – מעבר לכך שחשוב לבדוק את סוגי ההסמכות שיש לאותו פסיכולוג ילדים, חשוב לנסות להבחין אם יש או אין קליק אנושי עם אותו איש\אשת מקצוע. בסופו של דבר, טיפול יהיה טוב רק כמו החיבור בין הפסיכולוג למטופלים.
- שיטת הטיפול המומלצת ע"פ הפסיכולוגית – חשוב לבדוק מהי שיטת הטיפול המומלצת לפי דעת הפסיכולוגית, מה שניתן לברר בד"כ אחרי מספר בודד של פגישות ראשוניות.
מהן שיטות הטיפול הנפוצות בימינו?
בין אם מדובר בטיפולים באנשים המתמודדים עם הפרעות דחק, לחצים נפשיים או אפילו OCD, בעיות קשב וריכוז ועוד, אחת השיטות הנפוצות היא שיטת ה-CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). באופן כללי, שיטת CBT מתמקדת בסיוע למטופלים לזהות ולשנות כל דפוסי חשיבה או דפוסי התנהגות שליליים, מה שנקרא זיהוי ה-"טריגר" להתנהגות מסוימת.
ע"י אימון חוזר שמצריך התמדה מצד המטופלים, טיפול סיביטי מאפשר לצייד אנשים עם הכלים הנכונים כדי שיוכלו לנהל טוב יותר את כל המצבים הקשים, והסיטואציות המורכבות שהם נתקלים בהן. מעבר לשיטת CBT, גם בימינו פסיכולוגים רבים מעדיפים את שיטת הטיפול הדינאמי, מה שכמובן מאופיין עם פרויד ועם מפגשים ממושכים לאורך תקופה מסוימת (לעיתים גם שנים).
דגשים למציאת פסיכולוגים מומלצים
בשלב הראשון למציאת פסיכולוג, בד"כ מומלץ שהמטופל ישאל את עצמו\ה: איזה סוג של עזרה צריך? זאת, משום שפסיכולוגים שונים מתמחים בכל מיני רבדים של הפסיכולוגיה, ככה שכל שיטה מותאמת למצוקות והתמודדויות מסוגים שונים. כמו כן, חשוב לברר מול הפסיכולוגים מה משך הטיפול הצפוי למטופל, שכן חלק מהטיפולים הם נקודתיים מאוד ואחרים ממושכים.
ולא פחות חשוב, יש לברר מראש כמה עולה טיפול פסיכולוגי אצל מטפל נתון. בעוד שחלק מהפסיכולוגים גובים בין כ-350 – 450 ₪ לשעה, אחרים עשויים לגבות גם 650 ₪ ומעלה לפגישת טיפול אחת. השוואת מחירים במקרה זה תהיה מיותרת, מכיוון שאת הטיפול יש לבחור לפי מתודת הטיפולים ולא לפי המחירים. אם מעוניינים להוזיל עלויות, חשוב יהיה לבדוק לגבי טיפולים מסובסדים על ידי קופות החולים.