אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור הדורשת הקפדה על ניקיון העור ושמירה עליו. מחלה זו מאפיינת בין היתר לא מעט ילדים (עד כ-10%) ומופיעה בקפלי העור כגון קפלי המרפק, הברך ואפילו בצידי הצוואר.
הפרדוקס הוא שדווקא ילדים אינם תמיד יכולים לשלוט בנטייה שלהם לגרד ואפילו תינוקות מתחילים להתגרד כבר בגיל חצי שנה.
למרבה המזל, אטופיק דרמטיטיס בדרך כלל עוברת בשלבים מאוחרים יותר של החיים, אך כיצד ניתן בכל זאת להקל על הגרד אצל ילדים ותינוקות כשהיא עוד נמצאת בשיאה?
דרך אחת להפחית את הנטייה להתגרד היא באמצעות הסחת דעת כמו למשל משחק או פעילות מהנה אחרת, לפחות בשעות היום. לא כדאי לצעוק על הילד או לנזוף בו מכיוון שילדים תמיד יעשו דווקא את מה שנגיד להם לא לעשות (אפילו אם הדבר כרוך בסבל…).
למרבה המזל יש עוד מספר דרכים להפחית את הגרד עצמו.
שמירת הלחות באמצעות אמבטיה וקרם לחות
אחת הסיבות לגירוי המוגבר של העור אשר גורם הן לגרד והן למצב המציק של פריחה בעור היא התייבשות של העור ופגיעה בלחות הטבעית שלו. על מנת להחזיר לעור חלק מן הלחות שלו ניתן להשתמש בקרמים מסוככים לשימון העור, אך חשוב כי קרמים אלו יהיו טבעיים ולא יגרו את העור בעצמם.
חשוב מאוד גם לעשות לילד אמבטיה כל יום כעשר דקות עד רבע שעה שתכלול גם שימוש בשמני אמבטיה ללא סבון. את העור יש לייבש בטפיחות ותנועות עדינות באמצעות ספוג ולא בשפשוף מהיר על ידי מגבת שעשויה לגרות את העור ולהחמיר את הפריחה והגרד. לאחר מכן יש למרוח שוב את קרם הלחות אשר יעזור להפחתת הגרד בלילה.
יש לעשות זאת גם לאחר רחצה בבריכה או בים.
שימוש ב"עור שני" ומצעים מיוחדים
שיטה נוספת להפחית את הגרד באופן טבעי לחלוטין היא באמצעות "בגדי עור שני" (Second Skin). אלו הם בגדים מיוחדים שחוצצים בין העור לבין שכבת הבגדים העליונה וניתן להשתמש בהם בכל שעות היום (כולל בלילה). ניתן להשיג את הבגדים הללו בגרסאות העשויות מכותנה דקה או בד ויסקוזה עבור ילדים וגם תינוקות.
באופן דומה קיימים מצעים אנטי אלרגניים אשר יכולים להפחית מצבים של "עור מודלק" במהלך הלילה. מצעים אלו כוללים ציפית, ציפה, סדינים וגם כיסויים שונים. כולם ארוגים באופן צפוף במיוחד.
שימוש בתרופות
לבסוף, את הגרד עצמו בדרך כלל ניתן להפחית באמצעות שילוב בין אותם אמצעים שתוארו לעיל ובין תרופות כגון תרופות אנטי-היסטמיניות על פי הוראות הרופא. לרוב מינון התרופות ילך וירד ככל שהמצב יעשה טוב יותר. לכן יש לפנות לרופא עור בהקדם האפשרי.
במקרים חמורים יותר בהם הגרד והפריחה מחמירים או מופיעים פצעים שמקורם בחיידקים ייתכן ויהיה צורך לתת טיפול אנטיביוטי נגד חיידקים.