התסמינים של אטופיק דרמטיטיס וכמה היא נפוצה

woman wearing black scoop neck top

אסטמה של העור המכונה גם דלקת עור אטופית וגם אקזמה היא מחלת עור כרונית שבאה לידי ביטוי בעור יבש, מודלק ומגרד. מדובר על מחלה נפוצה בעיקר בקרב ילדים, אך היא יכולה להופיע אצל אנשים בכל גיל. הסיבה להופעת הדלקת המדוברת לא ידועה, אך גורמים רפואיים שונים מאמינים שיש קשר בין הדלקת המדוברת לבין שילוב גורמים סביבתיים, חיסוניים וגנטיים.

אסטמה של העור לרוב תתפרץ בתקופות שונות לפרקי זמן ולאחר מכן תהיה תקופה של רגיעה ובה התסמינים ישתפרו או ייעלמו. חשוב להבין מה גורם להתפרצות של אסטמה של העור אצל כל אדם שסובל ממנה, בכדי להימנע מכל מה שגורם להתלקחות ולשמור כמה שיותר על תקופות הפוגה רגועות של המחלה.

מהם התסמינים של אטופיק דרמטיטיס?

התסמינים הראשוניים של אטופיק דרמטיטיס יכולים להשתנות בין אדם לאדם, אך לרוב הם יכללו: גירודים בגוף ולאחר מכן גם הופעה של כתמים אדומים ולפעמים מודלקים על העור. הכתמים הללו יופיעו בעיקר ברגליים, בידיים, קרסוליים, פרקי ידיים, צוואר, עפעפיים, חזה עליון, קפלי מרפקים וברכיים. אצל תינוקות, הם יופיעו בעיקר בפנים ובקרקפת.

העור עלול להכיל בליטות קטנות ומוגהות שגם עלולות להפריש נוזלים ולהתכסות בקרום כאשר מגרדים אותן. עור רגיש ויבש הוא גם תסמין שכיח לאטופיק דרמטיטיס. התסמינים הללו יכולים להופיע כאמור בתקופות ספציפיות שבהן המחלה מתלקחת ולחלוף בתקופות שבהן המחלה בהפוגה. כמובן שיש צורך לנקוט בפעולות מנע רלוונטיות בכדי שתקופת הרגיעה תהיה כמה שיותר ארוכה ולטפל בצורה מתאימה בתסמיני המחלה, בתקופת ההתלקחות שכן, הם יכולים לגרום לעוגמת נפש רבה ואף לכאב ופגיעה באיכות החיים של האדם הסובל מהם.

האם אטופיק דרמטיטיס היא מחלה נפוצה?

חשוב לדעת כי אטופיק דרמטיטיס היא בין מחלות העור הכי נפוצות בעולם, כאשר היא פוגעת ב20 אחוזים מהילדים ו3 אחוזים מהמבוגרים. השכיחות שלה משתנה בצורה משמעותית באזורים ובאוכלוסיות שונות, כאשר שיעור גבוה יותר של המחלה נצפה באזורים עירוניים ובמדינות מפותחות וההשערה לשיעור הגבוה דווקא במדינות הללו היא: זיהום האוויר, האקלים, נטייה גנטית ואורח החיים.

לרוב המחלה תתחיל כאמור בילדות, כאשר כ60 אחוזים מאובחנים לפני גיל שנה ואילו 85 אחוזים מאובחנים לפני גיל 5. ישנם ילדים שהמחלה תעבור להם בגילאי הבגרות וישנם כאלה שימשיכו לסחוב איתם את המחלה עד גיל מבוגר יותר. כמו כן, ישנם אנשים אשר המחלה המדוברת מתפרצת אצלם לראשונה רק בגילאים מבוגרים.

כיצד מטפלים באטופיק דרמטיטיס?

טיפול באטופיק דרמטיטיס יכלול קודם כל טיפול מונע שמטרתו היא למנוע את ההתלקחויות של המחלה. הטיפול המונע יכלול שימוש בקרם לחות מסוגים שונים, על מנת לשמור על הלחות של העור באופן תמידי שכן, חוסר בלחות בעור יכולה להיות הטריגר להתפרצות המחלה. מעבר לכך, חשוב להימנע מבדים או ממאכלים שהאדם ידוע כאלרגי אליהם וזאת בכדי שהמחלה לא תפרוץ.

במקרים של תסמינים חמורים רופא עור יכול לתת טיפול באמצעות משחות המבוססות על סטרואידים, תרופות ביולוגיות או טיפול פותורפיה.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *