סרפדת: התסמינים והטיפול


אורטיקריה אשר קרויה בעברית סרפדת או חרדלת, היא תופעה עורית שכיחה ומגרדת מאוד. כ20 אחוזים מהאנשים יסבלו ממנה בשלב כלשהו בחייהם והיא עלולה להופיע בכל גיל, בלי הבדל כלשהו בין גברים לנשים.

מהם התסמינים לסרפדת?

אורטיקריה באה לידי ביטוי בנגעים אדומים ומגרדים המופיעים באופן פתאומי על פני העור ובמקרים מסוימים גם נפיחות של הרקמות המצויות מתחת לעור. אורטיקריה עלולה להופיע בכל מקום בגוף, בגדלים שונים. ניתן למצוא אותה בצורה של נגעים בודדים שהמרכז שלהם בהיר יותר מאשר ההיקף האדום. לעיתים הנגעים יראו כמו כוויה לעור ולעיתים הם יתמזגו למשטחים בגדלים שונים ואף יכסו אזורי עור גדולים. כאשר יופיעו הנגעים הללו, תמיד האדם יסבול מגרד בעוצמות שונות. הנגעים הללו מופיעים ונעלמים במפתיע באזורים שונים ואין אפשרות לדעת היכן הם יופיעו קודם.

הנגעים שנובעים כתוצאה מסרפדת יכולים לחלוף בתוך כמה דקות, אך ישנם אנשים שהתופעה עלולה לחזור ואפילו להימשך זמן רב כגון חודשים או שנים. ברוב המקרים הנגעים יחלפו לחלוטין תוך כמה קשות, אך קשה לחזות כמה זמן תימשך הסרפדת ועל כן חשוב לקבל טיפול מתאים.

סוגים של סרפדת

ניתן לחלק את הסרפדת לשני סוגים כאשר הסוג השכיח ביורת הוא סרפדת חריפה, אשר תופיע בשני שליש המקרים. היא מפוה בילדים ובמבוגרים והיא מופיעה בפתאומיות וגם נעלמת תוך ימים ספורים, אך יש אפשרות שהיא תתלקח מחדש לפרקי זמן קצרים. סוג נוסף הוא ספרדת כרונית שעלולה להימשך שישה שבועות ואפילו יותר ללא הפוגה והיא נפוצה בעיקר בקרב בני 30-60, בנשים יותר מאשר בגברים.

הגורמים לסרפדת

סרפדת היא למעשה תגובה של הגוף נגד חומר מסוים או תגובה חיסונית פנימית של הגוף והגורמים השכיחים לה יהיו: מחלה זיהומית כגון זיהום נגיפי, תרופות שונות כגון: אנטיביוטיקה מסוגים שונים, מזונות אלרגניים שונים לרבות בוטנים, אגוזים, חלב, דגים, פירות ים, ביצים, שוקולד ועוד. כמו כן, תוספי מזון מתועשים שונים כגון: צבעי מאכל, חומרי טעם, חומרים משמרים, סולפיטים, חומרים מייצבים ועוד. כמו כן, מגע עם חומרים שונים כגון: לטקס, מגע עם צמחים, מגע עם בעלי חיים, עקיצות חרקים וכן גורמים פיזיים שונים כגון: מגע של אוויר קר או מים על העור, לחץ המופעל על העור, אמבטיה חמה ועוד. במקרים נדירים הסרפדת תהיה סימפטום לבעיה רפואית רצינית כגון מחלות פנימיות, מחלות בלוטות התריס, צליאק, דלקת מפרקים ולעיתים אפילו סרטן.

כיצד מטפלים בסרפדת?

רופא עור מיומן יכול לאבחן סרפדת בהסתכלות על העור ולרוב אין צורך בבדיקות מעבדה או בביופסיה. אצל חלק מהאנשים ניתן לזהות באופן מידי את הגורם לסרפדת כגון: פריחה שהופיעה זמן קצר לאחר שהאדם אכל מאכל חדש, אולם במקרים רבים הסיבה איננה ידועה. הטיפול יהיה ראשית כל, במידה ומדובר על סרפדת שנגרמה מאלרגיה, הימנעות ממקור האלרגיה. בשלב השני יש לטפל בתרופות נוגדות היסטמין, כאשר רופא עור הוא זה שיקבע את סוג התרופה והמינון המומלץ. במקרים שבהם הסרפדת לא מגיבה לטיפול במינון של כדור אחד ליום, ניתן לטפל במינון מוגבר של אנטי היסטמינים ובמקרים קשים שבהם מעורבות גם דרכי הנשימה ניתן לטפל בכדורים או בזריקה.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *