בשנים האחרונות, ניתן לשמוע על מבנים שקרסו בשל העובדה שהיו ישנים מדי ולא תקינים למגורים או לכל שימוש אחר. אין ספק כי כל מבנה מסוכן חייב התייחסות מידית וזאת בכדי שהוא לא יהווה סכנה לשוהים בו. אם אתם תוהים מה יש לעשות עם מבנה מסוכן ולמי צריך לפנות, כדאי שתקראו את המאמר הבא.
מהי ההגדרה של מבנה מסוכן?
מבנה מסוגן מוגדר כמבנה שכזה על ידי מהנדס בניין בהכשרתו, אשר ביצע בדיקה יסודית במבנה והגיע למסקנה כי הוא מהווה סכנה הן עבור דייריו והן עבור עוברי אורח. הגדרת המבנה המדובר בתור מבנה מסוכן, מתבצעת באמצעות הוצאת צו מבנה מסוכן על ידי מחלקת הנדסה אזרחית או היחידה למבנים מסוכנים של הרשות המקומית. לאחר הבדיקה המקצועית. בהתאם לכך, רק מהנדס בניין רשאי להסיר מהמבנה צו מבנה מסוכן וזאת לאחר שבוצעו במבנה כל התיקונים הנדרשים לצורך שיקום המבנה והוא בדק אותו באופן מקצועי ומצא כי הוא תקין. הסיבות להגדרת מבנה מסוכן יכולות להיות: גילוי של סדקים משמעותיים בשלד המבנה או ביסודות של המבנה בשל טראומה כלשהי שהמבנה עבר לרבות שריפה או רעידת אדמה, חשיפה של מוטות הברזלים שבעמודים או התנתקות של אריחים מהחיפוי החיצוני של הבניין כך שעוברי אורח עומדים בפני סכנת פגיעה. יחד עם זאת, חשוב מאוד לדעת כי לא כל סדק או פגם בבניין יגרום לו להיות מבנה מסוכן. ההגדרה של מבנה מסוכן צריכה להתבצע בצורה רשמית וביוזמת הרשות המקומית, אשר שולחת מהנדס בניין מוסמך לצורך בדיקת המבנה ובהתאם לנתונים, קובעים האם המבנה הוא מבנה מסוכן או לא.
האם צו מבנה מסוכן מחייב את פינוי דיירי המבנה?
חשוב מאוד לדעת כי לא כל הוצאת צו מבנה מסוכן מחייב פינוי מידי של הדיירים, אך בכל מקרה, צו מבנה מסוכן מחייב התייחסות מיידית למצב בשל הסיבות שבגינן המבנה מוגדר כמסוכן. הרשות המקומית חייבת את תיקון החיפוי תוך פרק זמן כלשהו הניתן לנציגות של הדיירים. ישנם מקרים שבהם המהנדס שביצע את הבדיקה יחליט כי מדובר בסכנה ברורה ומיידית והבניין חייב להתפנות מדייריו. כמו כן, יבוצע גידור מסביב למבנה בכדי למנוע את הגישה אליו.
במקרה שבו מבנה הוגדר כמבנה מסוכן על ידי מהנדס מטעם העירייה, הדיירים יכולים למנות מהנדס מטעמם על מנת לקבל חוות דעת מקצועית נוספת. יחד עם זאת, צו מבנה מסוכן מהווה סימן אזהרה הדורש טיפול מהיר ומיידי במבנה. בחלק ניכר מהמקרים, ללא טיפול מתאים הדיירים עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם תביעות משפטיות וקנסות גבוהים. מרגע הוצאת הצו האחראיות על פגיעה בדיירים או עוברי אורח מוטלת על דיירי הבניין.
מה גורם למבנה להיות מוגדר כמבנה מסוכן
אחד הגורמים המרכזיים להגדרת מבנה כמבנה מסוכן הוא פגיעה בטיח וביסודות של המבנה בשל רטיבות, איטום לקוי או סדוק בגג או בנייה לא מספיק מקצועית. במקרים הללו תהיה חדירה לשלד של המבנה ולקורות שלו והתוצאה תהיה התרופפות של חיפויים, חלודה של רכיבי הברזל, התנפחות של העץ ועוד. גורמים נוספים שיגדירו את הבניין כמבנה מסוכן הם בנייה שלא לפי התקן, שימוש בחומרים לא מתאימים, ליקויים בתוכנית הבנייה, עבודה רשלנית ועוד.
מי אחראי על שיקום ושיפוץ מבנה מסוכן?
האחראיות על השיקום והשיפוץ של מבנה מסוכן מוטלת על דיירי הבית והם נדרשים לעמוד בעלויות. עם קבלת צו מבנה מסוכן, על הדיירים לכנס ישיבת דיירים דחופה, להבין מהם התיקונים הנדרשים בכדי שהמבנה לא יוגדר כמסוכן וכמה זה יעלה להם. אם יש התנגדות מדיירי הבניין, ניתן לפנות לאגודה לתרבות הדיור או לעורך דין שיעניק ייצוג לבעלי הדירות שמעוניינים לקדם את תהליך השיפוץ. אם מדובר על מבנה מסוכן בשל חדירת מים, יש לבחור יועץ איטום מקצועי שיבחן את המצב ויבנה תוכנית איטום איכותית שתסייע למבנה להיות תקין לאורך זמן. כמו כן, יש לבחור בקפידה את כל אנשי המקצוע הנדרשים לתהליך שיקום מבנה.