בקרב הציבור הרחב קיים בלבול בין המונח "אסטמה" כפי שהיא מתבטאת במחלת נשימה ובין המחלה "אסטמה של העור" שהשם הרפואי שלה הוא אטופיק דרמטיטיס והיא מחלה הקשורה בעיקר לחדירות העור שלנו.
ובכן, אסטמה כפי שאנחנו מכירים אותה היא למעשה מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הגורמת לסתימה שלהן. יש מספר מאפיינים דומים בין מחלת האסטמה לבין אסטמה של העור, אך זוהי כאמור לא אותה המחלה.
למשל:
1.בשתי המחלות יש תקופות טובות יותר ותקופות טובות פחות של התקפים ורגיעה לסירוגין.
2.הן אסטמה של העור והן אסטמה נפוצות יחסית בילדים. לדוגמה, כ-15% עד 20% מן הילדים יסבלו ברמה כזו או אחרת מאטופיק דרמטיטיס.
3.לשתי המחלות יש ככל הידוע שלנו שילוב של גורם גנטי וגורם סביבתי. לדוגמה, זיהום אוויר. מסיבה זו שתיהן נחשבות למחלות שמאפיינות אוכלוסיות במדינות מפותחות.
4.אסטמה יכולה להוות קבוצת סיכון לאסטמה של העור, אפילו אצל מבוגרים. כלומר, ייתכן שהקשר הגנטי הוא אף דומה יותר מכפי שנדמה.
5.יש קשר מסוים בין שתי המחלות לבין נזלת אלרגית: אטופיק דרמטיטיס עשויה לגרום להתפרצות משנית של נזלת אלרגית שבתורה עשויה לגרום לאסתמה מכיוון שמערכת הנשימה, הריריות והעיניים חשופים לאותם האלרגנים.
למעשה, מבחינה מספרית 30% מאלו שסובלים מנזלת אלרגית יפתחו אסטמה, ומצד שני, 80% ממי שסובל מאסטמה סובל גם מנזלת אלרגית.
אילו עוד תסמינים קשורים לאסטמה של העור?
אסטמה של העור קשורה למספר גדול יחסית של תסמינים מלבד נזלת אלרגית. הסימפטום החריף ביותר והמוכר הוא יובש בעור אשר הופך לחדיר ומגרד עקב ירידה בכושר המחסום העורי להגן עליו. כמו כן קיימת פריחה בעור , אדומה ומגרדת אף היא.
עוד סימפטום שהוא למעשה תוצאה עקיפה של הגרד ומצב העור הוא הפרעות בשינה אצל ילדים, דבר אשר עשוי כשלעצמו לפגוע בהתפתחות התקינה שלהם.
האם אפשר לטפל באסטמה של העור באופן טבעי?
בהחלט, על אף על פי שחשוב מאוד לעבור אבחנה מדויקת אצל רופא על מנת שימליץ על טיפול רפואי כקו ראשוני. זו אינה מחלה שמטפלים בה אך ורק לבד.
הטיפול הטבעי במחלה נעשה באמצעות הפחתת הגרד והקטנת החשיפה לאלרגנים. אומנם מדובר בעיקר בסימפטומים, אך מכיוון שמדובר במחלה כרונית, יש לכך השפעה מיטבית ביותר בהורדת רמת הסבל והיכולת להתמודד עם המחלה.
לדוגמה:
- ניתן להשתמש בבגדים טבעים לחלוטין (שלא עברו תהליך השבחה כימי, אשפרה) או בגדי תחבושת על מנת להפריד את העור מהאלרגנים שבחוץ.
- ישנם כלי מיטה (החל ממזרון ועד לשמיכה) המונעים חדירה של אלרגנים.
- שימוש בתמציות ריח ומוצרי היגיינה טבעים (כולל מנטרל אלרגנים לכביסה).
- טיהור האוויר בבית מעובש, בקטריות, ניקוי אזורים המועדים לפורענות (מזגנים, ארונות, חדרים סניטרים)
- שימוש בקרם לחות מתאים בעונות המעבר.