מצבות מעוצבות


כאשר אנחנו מדברים הנצחת הקרובים לנו מכל, יש לנו לא מעט אפשרויות לסגנן מצבות וליצור מצבות מעוצבות.

האלמנטים העיצוביים עליהם נדבר כאן הם סוג האבן, טכניקת יצירת האותיות על גבי המצבה, חיבור בין מצבות סמוכות, כיתוב נוסף על גבי המצבה ותוספות למצבות.

שימוש באבן מעוצבת

האבן הנפוצה ביותר לבניית מצבות היא אבן חברון. לאבן חברון יש גוון אפור וזוהי האבן הסטנדרטית לבניית מצבות.

אבל אם רוצים לעצב את המצבה באמצעות אבן מיוחדת ולהעניק לה מראה יוצא דופן, יש מגוון גדול מאוד של אבנים נוספות שאפשר להשתמש בהן. לדוגמה, מצבה מאבן בזלת שחורה, אבן ירושלמית, אבן שיש גרניט ושיש טורקי. אבנים מסוימות קל לעבד לצורות לא סטנדרטיות או פשוט להעניק להן מראה לא מלוטש בכוונה תחילה (לדוגמה, אבן גלילית).

מצבות אחרות מגיעות בצבעים מיוחדים. למשל, הגרניט יכול להגיע במגוון גדול של גוונים שחור, אפור ואפילו אדום כהה.

באופן זה אפשר ליצור שילובים מנוגדים של צבעים באמצעות שימוש בשתי אבנים מסוגים שונים, כאשר אבן אחת מהווה את הבסיס והאבן השנייה משמשת לבסיס האותיות. לרוב לוח האותיות יהיה כהה יותר.

כמו כן, את לוח האותיות אפשר לחתוך בצורה אשר תחשוף חלק מהאבן שמתחת.

מצבות משפחתיות או כפולות מעוצבות

כאשר מדובר על מצבה משפחתית או מצבה זוגית, ניתן ליצור חיבור מיוחד בין המצבות. לדוגמה:

  • מצבות שהחיבור ביניהן יוצר צורת לב
  • מצבות עם אבן ראש אחת גדולה ועליה שם המשפחה של הנפטרים בתוספת איור
  • לכל נפטר יש אבן שוכבת נפרדת (ולעיתים גם אבן ראש), אך שתי המצבות נמצאות במתחם משותף המכוסה באבני חצץ רגילות או צבעוניות.

סוג האותיות

מלבד שימוש בפונטים שונים ומיוחדים, גם לאופן בו מדביקים או חורטים את האותיות יש בסופו של דבר השפעה רבה על המראה של המצבה.

יש כמה שיטות נפוצות

התזה בחול ומילוי בעופרת – כאן מבצעים התזת חול בעוצמה חזקה על מנת לחרוט את האותיות אל תוך האבן וקודחים בהן חורים על מנת שיהיה ניתן למלא אותן בעופרת. לאחר מכן מלטשים את האותיות כך שיהיו בגובה האבן.

אותיות עופרת בולטות – התהליך עצמו זהה, אך כאן יוצרים מראה מוגבה של האותיות מעל לקו האבן

הברגת אותיות – לרוב עשויות מברונזה ונחשבות לפחות עמידות למרות המראה המיוחד שלהן

צביעה בצבעי שמן – גם כאן מבצעים התזת חול, אך צובעים את האותיות בצבעי שמן שיוצרים ניגוד לצבע האבן (רלוונטי בעיקר לאבן צבעונית).

בחירת הכיתוב על המצבה

גם לאחר שבחרנו את טכניקת יישום האותיות והפונט, ניתן לצרף לכיתוב הסטנדרטי על המצבה משפט מיוחד. המסורת היהודית לא מגבילה את מה שניתן לכתוב על מצבה, למעט הרעפת שבחים מוגזמים.

הנה כמה רעיונות:

  • ציטוט מהתנ"ך כגון "אשת חייל מי ימצא" לנשים או " אשרי אדם מצא חכמה ואדם יפיק תבונה" לגברים (על פי האדם לו יוחס הציטוט במקור התנכ"י).
  • משפט אישי מבני המשפחה לנפטר
  • ציטוט משיר או ספר ידועים שהיו אהובים על הנפטר

תוספות למצבות

עוד דרך לא בהכרח יקרה לעצב מצבה היא באמצעות תוספות. למשל, בית נר שימנע מנרות נשמה לעוף ברוח, אגרטל שמחובר למצבה עצמה או תמונה של הנפטר עצמו המשולבת בתוך האבן. את התוספת אפשר לחבר למצבה עצמה או לחלק שבין שתי המצבות (במקרה של מצבה זוגית או משפחתית).


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *