סקביאס – איך לדעת אם נדבקתי?

סקביאס - איך נדבקים?

מקור התמונה: פליקר

סקביאס היא אחד ממחלות העור המושמצות ביותר שיש, ובצדק: בניגוד למחלות כמו פסוריאזיס או אטופיק דרמטיטיס שהן מחלות כרוניות, סקביאס היא מחלה שנדבקים בה. לכן גם מי שאין לו שום היסטוריה של מחלות עור יכול למצוא את עצמו באופן מפתיע במצב ממש לא נעים.

גם ההדבקה בסקביאס עשויה יכולה להיות מתעתעת מבחינת הסימפטומים: למרות שההדבקה מתחילה בעקבות חדירה של קרציה קטנה (Sarcoptes Scabiei) אל העור, הגירודים החזקים, שהם המאפיין הנפוץ ביותר של המחלה מגיעים באיחור של כמה שבועות כאשר מערכת החיסון מתחילה להגיב לנוכחות שלה והחומרים שהיא מפרישה.

אגב, בהדבקה חוזרת התגובה תהיה מהירה יותר, כנראה בשל הזיכרון החיסוני של מערכת החיסון שלנו…

סקביאס היא לא מחלת מין, אבל…

סקביאס היא לא מחלת מין במובן הקלאסי של מחלות שעוברות רק דרך מגע מיני, אך העובדה שהיא עוברת בעיקר בשימוש דרך מצעים משותפים הופכת אותה למחלה עם קונוטציה מינית מסוימת. בפועל אפשר להידבק בה בקלות יחסית גם במקומות צפופים כמו למשל בתי אבות, “גסט-האוסים” וכמובן במחנות צבא צפופים (למרות שהיום מקפידים בצבא הרבה יותר על היגיינה).

גם הדבקה בין אם לתינוק היא נפוצה יחסית.

מצד שני, סתם נשיקה קצרה של כמה שניות או אפילו חיבוק לא יגרמו להדבקה, אלא אם כן האדם הנגוע חולה בצורה חמורה במיוחד של סקביאס (“סקביאס נורווגי”). צורה זו של המחלה מאופיינת בין היתר בגלדים בולטים על פני העור, כל שקשה לפספס אותה.

אוקי, אבל איך אני יודע שנדבקתי?

הסימפטום הבולט ביותר של סקביאס הם גירודים בגוף בעוצמה חזקה ביותר שמופיעים בעיקר בלילה, אך בדרך כלל ניתן יהיה לראות גם נגעים אדומים עם גלד בגוון דמי.

הנגעים יכולים להופיע במגוון של אזורים בגוף, אבל לא יופיעו על הגב או על הפנים (למעט אצל ילדים או אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה יחסית כמו מבוגרים).

כדי להיות בטוחים ב-100% שנדבקתם חשוב מאוד לפנות לרופא עור בהקדם האפשרי. רופא העור ישאל אתכם מספר שאלות ולעיתים גם יסתכל על העור מקרוב כדי לזהות את אותן מחילות בהן מתחפרות הקרציות. בדרך כלל אין צורך לקחת דגימת עור, אף על פי שזו אפשרות.

ואיך אני יודע שהסיוט הזה עבר?

קיימים היום לא מעט תכשירים רפואיים כגון תכשירים ומשחות או וניתן לטפל בסקביאס גם באמצעות אנטי היסטמינים שמדכאים את התגובה של מערכת החיסון. הטיפול עצמו הוא אפקטיבי ביותר, אך הגוף לא נרגע ישר ולעיתים הגרד נמשך עוד תקופה.

יחד עם זאת חשוב מאוד שגם שאר בני המשפחה או האנשים שגרים באותו המקום יטופלו. את כל הבגדים של האדם הנגוע וכמובן את המצעים המשותפים יש לכבס בטמפרטורה גבוהה או להרתיח במידת האפשר.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *