אלרגיה לאבק – מיתוסים מול מציאות

מיתוסים אלרגיה לאבק

אנשים רבים מתחילים להתעטש וסובלים מצריבות ותחושות לא נעימות כמו למשל גירודים בגוף כאשר הם נמצאים בסביבה מאובקת. למרות שאלרגיה שכזו נפוצה מאוד באוכלוסייה (ההערכות הן בין 10% ל-15%!), יש עדיין לא מעט מיתוסים לגבי האלרגיה עצמה, מה גורם לה ואיך ניתן להתגבר עליה.

מיתוס: האבק עצמו הוא זה שגורם לאלרגיה

לא מדויק!

האבק עצמו עשוי מחלקיקים שונים זה מזה ולמעשה מה שאנחנו מכנים אבק הוא לא מקשה אחת של חומר ספציפי. למרות שבאבק עשויים להיות חומרים מעוררי אלרגיה (הנקראים אלרגניים) כמו למשל אבקני פרחים, מרבית האנשים אלרגיים למעשה ליצור מיקרוסקופי שאוהב סביבות לחות ומלאות באבק בשם “קרדית האבק”.

אגב, מכיוון שקרדית האבק אוהבת להתחפר דווקא במקומות סגורים ובין היתר בחדרי השינה שלנו, בין רהיטים מאובקים ואפילו בתוך צעצועים עם מילוי שקל לאבק להיכנס אליהם, התגובה האלרגית הספציפית לקרדית בדרך כלל לא באה לידי ביטוי בחוץ.

מיתוס: אין הרבה מה לעשות נגד האלרגיה חוץ מאשר להיפטר מהאבק

לא נכון!

ניתן לצמצם את התגובה האלרגית של הגוף לקרדית האבק באמצעות תרופות שונות אשר חלקן חוסמות את החלקים במערכת החיסון אשר מביאים לתגובה האלרגית (אנטי-היסטמינים). במקרים חמורים ניתן לתת טיפול בזריקה אשר עובד מעט כמו חיסון (למרות שהקרדית עצמה אינה חיידק או וירוס…).

עם זאת יש להדגיש שאין טיפול מושלם כנגד קרדית האבק, אך הוא בהחלט מסוגל להקל על מי שסובל מהאלרגיה, במיוחד במקרים היותר חמורים כמו אצל אותם אנשים שסובלים מאסתמה וקשיי נשימה קיימים.

מיתוס: אפשר להפחית את המגע עם קרדית האבק באמצעות כביסה בטמפרטורה גבוהה

נכון!

אם מכבסים בגדים או מצעים בטמפרטורה שמעל 60 מעלות ניתן לקטול את קרדית האבק. הבעיה היא שלא את כל הבדים ניתן לכבס בטמפרטורה כל כך גבוהה בלי לפגוע בהם. במקום זאת אפשר להשתמש במנטרלי אלרגנים מיוחדים אותם מוסיפים לכביסה. מנטרלי האלרגנים האלו יכולים להיפטר גם מההפרשות של הקרדית.

את הכביסה רצוי במידת האפשר לייבש בחוץ ולא בתוך הבית או במייבש כביסה כדי לתת לקרינת השמש לקטול את הקרדיות שעוד נשארו על המצעים.

מיתוס: כל שואב אבק אפקטיבי באותה המידה

לא מדויק!

שואב אבק רגיל עשוי להחזיר אל תוך הבית חלק מהאוויר שבו יש עדיין אלרגנים. ישנם שואבי אבק מיוחדים עם פילטרים בשם HEPA. הפילטר דואג לכך שחלקיקים קטנים במיוחד כמו אלו של קרדית האבק לא יחזרו אחורה אל חלל החדר. במידה ויש לכם שואב אבק שכזה, מוטב שהוא גם יהיה בעל מנוע ציקלון אשר מבצע הפרדה בין החלקיקים הדקים יותר והגדולים יותר ולכן שומר על האפקטיביות של המסנן לאורך זמן רב יותר.

את הפילטרים של שואב האבק רצוי לנקות כל שלושה חודשים.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *