אסטמה של העור אצל תינוקות – איך מזהים ומה אפשר לעשות?

אסטמה של העור תינוקות

אסטמה  של העור או “אטופיק דרמטיטיס” אצל ילדים ותינוקות היא אחת מן המחלות השכיחות ביותר אצל ועל פי הערכות שונות עשויה אף להגיע לשכיחות של 20%. לרוב המחלה תופיע החל מגיל שלושה חודשים ועד גיל חצי שנה, אך תעבור לאחר מספר שנים. (דווקא אצל מבוגרים תיתכן התפרצות שלא על רקע קודם).

מבחינת גורמים לאסטמה של העור אצל תינוקות וילדים, הסיבות אינן תמיד ברורות: מעבר לרקע גנטי (המחלה שכיחה יותר בקרב ילדים שאחד מהוריהם סובלים מן המחלה), נראה שגם רחצה במים בטמפרטורה חמה מדי, חילופי עונות שמשפיעות על לחות העור ואפילו שימוש בסבונים שלא מתאימים לגילו של התינוק או הילד עשויים לגרום לכך.

מכיוון שאסטמה של העור קשורה גם למערכת החיסון, ייתכן שאצל חלק מהילדים והתינוקות מערכת החיסון פשוט אינה מפותחת עדיין.

כיצד נראית אסטמה של העור אצל ילדים ותינוקות?

הסימן הברור והבולט ביותר הוא עור יבש, אדמומי ומגרד. סימפטום נוסף הנלווה אליו הוא פריחה בעור. פריחה זו מאופיינת בנגעים בולטים מעל העור היוצרים צורה של קשקשים אדומים ולעיתים העור נעשה נוקשה. במקרים קיצונים עלולים להופיע גם שלפוחיות או גלדים.

קיימים גם מספר סימפטומים בולטים באזור הפנים: נפיחות, סימני חיוורון שלא עוברים ושינויים בגוון העור סביב הפה, העיניים או האוזניים. אזורים אחרים מועדים לפורענות, במיוחד אצל תינוקות, הם הברכיים והמרפקים.

האם להורים יכולה להיות השפעה על הופעה או צמצום של המחלה?

בתים שבהם מקפידים הקפדה יתרה על סטריליות וניקיון עשויים להגביר את הסיכויים להופעת המחלה מכיוון שהתינוק לא נחשף מספיק לסביבה הטבעית ומערכת החיסון שלו הופכת להיות רגישה יותר. קיימת אפילו השערה שמי שנולד בניתוח קיסרי שהוא ניתוח “סטרילי” יותר מאשר לידה וגינלית הוא בעל סיכוי גבוה לפתח את המחלה.

גם שימוש בתחליפי חלב במקום חלב אם עשויים להעלות את הסיכון מכיוון שחלב אם אינו סטרילי לחלוטין.

בכל מקרה, חשוב להדגיש שבראש ובראשונה יש לקחת בחשבון את המצב האידאלי להתפתחותו של התינוק ולא להגיע למצבים מסכני חיים או שעלולים לגרום למומים קשים.

כיצד מפחיתים את הגרד אצל התינוק?

במידה ומדובר בהתקפים גירוד וסימנים חריפים, מוטב בראש ובראשונה לפנות לרפא עור המומחה גם ברפואת ילדים שיתווה טיפול בטוח המתאים לגילו של התינוק.

מעבר לכך חשוב להקפיד על אמבטיות קצרות פושרות מדי יום ולעשות שימוש בשמני אמבט ולא בסבון ישירות על הגוף. ניתן גם לעשות שימוש במגבות לחות או קרח עטוף במגבת ולייבש את האזור בעדינות.

דבר נוסף שניתן לעשות הוא שימוש במצעים בעלי אריגה צפופה שיצמצמו את החשיפה של התינוק לאלרגניים. קיימים גם בגדים דקים (Second Skin) שיכולים למנוע גרד שמקורו במגע ישיר של העור עם בגדים רגילים אשר בעצמם עשויים לגרום לגרד.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *