אטופיק דרמטיטיס נקראת לעיתים גם אסתמה של העור, והיא נחשבת מצב די שכיח המשפיע על אנשים בכל הגילאים, אבל בעיקר על ילדים. בעוד שהעור עשוי להיראות אדום ולהרגיש מגורה, המצב שעוי להחמיר עד כדי התפתחותן של שלפוחיות. כיצד מטפלים במצב?
אמנם אין תרופה אחת ודאית או מוחלטת שעוזרת לכל האנשים הסובלים ממחלת העור, אטופיק דרמטיטיס, אבל בדרך כלל ניתן לטפל בסימפטומים באמצעות שינויים מסוימים באורח החיים ובאמצעות טיפולים שנקבעו על ידי רופא המשפחה. ברוב המקרים, רופא המשפחה עשוי להמליץ על סוגי הטיפולים הבאים:
- שימון העור – טיפול זה יכלול לא רק שימוש בתכשירי לחות, אלא גם מקלחות קצרות יותר כדי לשמר את השכבה השומנית של העור ולסייע במניעת גירודים בגוף באזורים שונים.
- משחות סטרואידים מקומיות – טיפול זה לרוב יהיה פחות מומלץ, משום שלסטרואידים יש לא מעט תופעות לוואי פוטנציאליות.
- דיכוי מערכת החיסון – את תרופת ה-אלידל ניתן לתת לילדים החל מגיל 3 חודשים.
- טיפול אנטיביוטי – טיפול זה ניתן במקרה של החמרה במצב (כמו למשל במקרים שבהם נגעים נפתחים ושלפוחיות מזדהמות).
- פוטו-תרפיה – באמצעות מכונה אשר מפזרת קרני UVB, ניתן לנסות לדכא את רכיבי הציטוקינים המעורבים בדלקת, מה שבתורו יכול לסייע בהפחתת הדלקת.
- טיפול ביולוגי – זהו אחד הטיפולים הכי חדישים בתחום, כאשר מהותו היא שימוש בתכשיר שנקרא דופיקסנט. זהו למעשה נוגדן אשר מסוגל לנטרל את הציטוקינים, שהם הגורמים הקריטיים להתפתחות אסתמה של העור.
האם תזונה קשורה לאסתמה של העור?
אכן כן, תזונה לחלוטין קשורה למצבים של אטופיק דרמטיטיס. מחקרים מסוימים בתחום מראים שהקפדה מסוימת על תזונה יכולה לשחק תפקיד מפתח בהחמרה או בניהול הסימפטומים של המצב. בתוך כך, בעזרת תזונה נכונה לעיתים אפשרי להפחית את הסימפטומים של אטופיק דרמטיטיס ולעזור לחולים לשפר את בריאות העור הכללית שלהם.
באופן כללי, תזונאים ורופאים עשויים להמליץ על צריכה של חומצות שומן אומגה 3, פרוביוטיקה, ויטמינים ועוד. בנוסף, רופאים בדרך כלל ימליצו על הגבלת צריכת שומנים לא בריאים ומזונות מעובדים או מתועשים. ולא פחות חשוב, חשוב להימנע מכל מיני אלרגנים ידועים.
כיצד יודעים באיזה סוג טיפול לבחור?
נכון להיום, קיימים מספר סוגים שונים של טיפולים, ולכולם יש את היתרונות והחסרונות שלהם. בהתאם לחומרת המצב של החולים, ניתן להתאים תרופות שונות, כאשר תרופות מסוימות עלולות לגרום לתופעות לוואי וכן דילול העור אם משתמשים בהן לטווח ארוך. לכן, חשוב להתאים את סוג הטיפול בעזרת ליווי צמוד של רופא המשפחה או רופא העור.
לא פעם, רופאים יכולים להמליץ על שינויים מסוימים באורח החיים, מה שבתורו יכול להוביל להקלה במצב. לדוגמה, ידוע כי מקור הבעיה טמון, בין היתר, בהתייבשות העור, ככה שהרופאים עשויים להמליץ על שהות באזורים גבוהים בלחות. למשל, אזור מישור החוף.
מאמר זה אינו מהווה חלופה לייעוץ רפואי, במקרה שיש חשש להתפתחות אסתמה של העור, יש לפנות לרופא המשפחה וכן לקבל הפניה לרופא העור.