קרדיט לתמונה: ג'ואל מילס
אין כמעט חייל שלא מכיר את הביטוי "שמיכת סקביאס": מדובר באותן שמיכות אפורות שמקבלים בטירונות ולפי האמונה הרווחת כנראה לא זכו לכביסה ראויה מהרגע שבו הגיעו לבקו"ם.
אבל מה זו בכלל מחלת הסקביאס ולמה דווקא השמיכה הצבאית הלא נוחה הזו זכתה שיקראו לה על שמה?
אז קודם כל, כשאומרים סקביאס מתכוונים להדבקה בסוג של טפיל או קרציה (יותר נכון קרציון, בשל גודלו) בשם "סרקופטס סקביי" והשם הנכון בעברית למחלה עצמה הוא "גרדת" (מה שכבר מרמז על האופי הלא נעים שלה).
הקרצייה הקטנה הזו חודרת לעור, מטילה שם ביצים, מהביצים האלו בוקעות קרציות נוספות וחוזר חלילה.
חשוב להדגיש שהסקביי לא יכול לשרוד שלא על גבי העור ליותר מ-24 עד 36 שעות, אבל מדובר במספיק זמן כדי לאפשר לו להתחבא במצעים, מיטות, מגבות ובגדים. מסיבה זו, אם יש חשש שמישהו מהסביבה הקרובה שלכם נדבק בסקביאס, יש לחטא ולהחליף אותם.
אגב, חשוב לדעת שגם אם מישהו מהסביבה שלכם חלה, אי אפשר להידבק ממנו דרך מגע קצר טווח כמו נשיקה למשל, ואתם לא צריכים להתייחס אליו כמצורע…
מה מרגישים בזמן הגרדת?
כפי שכתבנו קודם, הסימפטום הכי נפוץ בגרדת הוא הם גירודים בגוף ופריחה, אך ניתן לראות ולהרגיש אותם רק לאחר 3-4 שבועות מן ההדבקה, וזוהי אחת הסיבות לכך שהמחלה כל כך מדבקת.
הגרד בדרך כלל מורגש בכל הגוף, אך לא בגב בבטן ובחזה. אם מדובר בתינוקות או קשישים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה יותר, ייתכן גם גרד בכף היד, כף הרגל ובראש, אשר בדרך כלל לא מורגש באזורים האלו בקרב האוכלוסייה הכללית.
על מנת לוודא כי אכן התרחשה הדבקה בגרדת, יש לפנות אל רופא עור אשר ישאל אתכם שאלות ובמקרה הצורך ייקח דגימת עור.
איך מטפלים בסקביאס?
יש מספר גישות לטיפול בסקביאס:
1.הגישה הרפואית הקלאסית: בגישה זו מטפלים בסקביאס באמצעות תכשירים וכדורים שונים על מנת לקטול את הקרצייה ולמנוע ממנה להתרבות.
2.גישת המיקרו-אקלים: בגישה זו, שמשלימה את הגישה הקודמת, מטפלים בעור על מנת להקל על הגרד בזמן המחלה.
ניתן לעשות זאת במספר צורות אשר מטרתן העיקרית היא למנוע ייבוש של העור.
למשל:
- מקפידים על מקלחות קצרות במים קרירים כדי לא לייבש את העור
- עושים שימוש בתחליבי רחצה טבעיים ובעלי רמת חומציות גבוהה (ph 5 ומטה)
- משתמשים בקרם לחות 3-4 פעמיים ביום.
- עושים שימוש באבקות כביסה ומרכך ללא אלרגנים
כיצד מונעים הדבקה חוזרת?
כאמור, הסקביאס היא מחלה מתעתעת ולכן חשוב מאוד להפריד בין מצעים משותפים ולהימנע ממגע קרוב ממושך כל עוד לא נעשתה בדיקה נוספת אשר מעידה על כך שהקרצייה כבר לא נמצאת בגופו של החולה.