אסטמה של העור – סימפטומים נפוצים

אסטמה של העור

אסטמה של העור היא מחלת עור בעלת תסמינים ברורים הגורמת לסבל רב לחולים בה. השם הרפואי שלה הוא “אטופיק דרמטיטיס”. לא לגמרי ברור מדוע התקבע דווקא הכינוי “אסטמה של העור” בקרב הציבור הרחב, אך ייתכן כי הסיבה לכך היא שכ-70% ממי שחולה בה מפתח גם תסמינים של אסטמה של מערכת הנשימה ואלרגיה.

מכיוון שלא מדובר באמת באסטמה, חשוב להבין מהם התסמינים הייחודים של אטופיק דרמטיטיס:

אטופיק דרמטיטיס יוצרת גרד חזק מאוד בעור המלווה גם במראה אופייני של פריחה בעור. הפריחה נראית כמו צבר של נקודות אדומות, אך ייתכנו גם זיהומים שונים, במיוחד של חיידק בשם סטרפטוקוקוס. בהמשך הגרד עצמו עשוי ליצור מראה של קשקשים יבשים על גבי העור, אך לא מדובר באותם קשקשים המופיעים למשל בפסוריאזיס.

אצל תינוקות וילדים הפריחה והנגעים יופיעו בדרך כלל בכפלי העור כמו למשל ברכיים והחלקים הפנימיים של המרפק ולכן יש לה כינוי שלישי, “מחלת ארבעת הקפלים”. למרות זאת, הפריחה יכולה להופיע גם באזורים נוספים כגון הפנים, הצוואר, החזה העליון ואצל גברים גם במפשעה.

חשוב להדגיש שאצל רוב החולים הגרד והפריחה אינם קבועים, אלא מתפרצים ונרגעים במחזוריות שאינה קבועה.

תסמינים משניים של המחלה

בנוסף לגרד ולתפרחת יש גם מספר תסמינים משניים של המחלה. למשל, תינוקות וילדים קטנים עשויים לסבול מהפרעות בשינה מכיוון שהגרד נוטה להתחזק בלילה. במקרים קיצונים הדבר יכול לפגוע בהתפתחות התקינה שלהם.

עוד תופעה מוכרת היא רגישות יתר של העור לאלרגנים עקב פגיעה במערכת שאמורה להגן עליו מפני הסביבה (“המחסום העורי”). אלרגנים אלו יכולים לגרום למשל להחמרה של אסתמה קיימת ונזלת. תופעה זו נקראת גם “המצעד האטופי” מכיוון שמדובר בסוג של תגובת שרשרת.

כיצד ניתן לטפל בתסמינים אלו?

הרפואה המערבית אינה מציעה טיפול מלא לאסטמה של העור וגם הטיפול הטוב והחדשני ביותר אינו עוצר את המחזוריות של תקופת רגיעה והתפרצות לסירוגין, אלא בעיקר מקל על הסימפטומים. טיפול זה כולל בדרך כלל שימוש במשחות שונות בעלות פעולה אנטיביוטית (במקרה של זיהומים) וגם כאלו שנועדו להקל על הגרד והפריחה באופן ספציפי. תרופות אחרות מדכאות את מערכת החיסון או את החומרים הספציפיים שגורמים לאלרגיה הנלווית למחלה.

לרוב הטיפולים הללו ישנן תופעות לוואי ובתרופות סטרואידליות יש להשתמש בצורה מבוקרת ולא לתקופות ארוכות מדי.

אם טיפולים אלו אינם עוזרים, לעיתים מציעים טיפול בפוטותרפיה כקו שני.

הטיפול הטבעי במחלה מתמקד גם הוא בהפחתת הסימפטומים. לדוגמה, טיהור האוויר בתוך הבית, כביסה עם מרכך כביסה מנטרל אלרגנים, לבישת בגדים מבודדים מתחת לבגדים הרגילים, שימון העור באמצעות קרם לחות ועוד.

מעבר לעובדה שטיפולים אלו הם טבעים לחלוטין, הם דורשים הסתגלות מועטה יחסית ולא אמורים לפגוע יותר מדי בשגרת החיים של החולים.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *